Alla studenter som har en mobil borde också ha ett studentabonnemang.

Varför?

För att det är betydligt billigare än vanliga mobilabonnemang. Och det behöver inte stanna där. Även bland studentabonnemangen finns det mer eller mindre billiga varianter, så det finns ännu mer att spara om du väljer rätt. Det bästa är att ett lågt pris inte betyder dålig tjänst – snarare tvärtom.

 

Billigaste mobilabonnemang student

 AbonnemangSurfSamtalSMS/MMSPris 
Fastpris Student 8 GBFriaFria145kr 145 kr/månLÄS MER
Fastpris Student 16 GBFriaFria195kr 195 kr/månLÄS MER
Fastpris Student 40 GBFriaFria245kr 245 kr/månLÄS MER

Som ni ser ovan är Fellos abonnemang på 2 GB billigast. Men för bara fyra kronor mer i månaden finns Hallon student med 6 GB. Vilket gör det till det absolut billigaste studentabonnemanget sett till mängden surf. Därtill har de också 50 % rabatt under de första fyra månaderna – alltså betalar du bara 49 kr/mån i ett tredjedels år.

Skillnad mellan billigt och dyrtSpara pengar med det billigaste studentabonnemanget

Man kan fråga sig vad det egentligen är som man betalar för i ett mobilabonnemang. Traditionellt sätt har täckningen varit viktig för priset – operatörer med bra täckning har också tagit bra betalt. Idag är skillnaden i täckning knappt märkbar för 99 % av befolkningen.

De senaste 10 åren har tjänsterna förskjuts allt mer till internet.  Idag kan du lösa eventuella problem utan att behöva få fysisk hjälp i en butik, vilket banar väg för lägre priser. De flesta unga har vuxit upp med tekniken och ser inte detta som ett problem.

Anledningen till att studentabonnemang är billigare än vanliga abonnemang är att operatörerna har ett intresse att behålla dig som kund. En student har ett långt liv framför sig och det ger möjlighet för operatörerna att behålla dig som deras kund under en längre period. Därför kan studentrabatter och studentabonnemang ses lite som lockpriser för att “fånga upp” framtida lönsamma kunder, och det ska du utnyttja!

Operatörerna med lägst pris

Det är huvudsakligen tre operatörer som slåss om titeln Den billigaste studentoperören. Hallon, Vimla och Comviq är alla tre dotter/systerbolag till de stora drakarna Tre, Telenor och Tele2 respektive. Hallon och Vimla har väldigt lika erbjudanden och priser, medan Comviq inte riktigt släppt till det med surfpott, extra surf vid köp och halva priset-rabatter. Trots det är alla tre bra alternativ för studenter på jakt efter det mest billigaste studentabonnemanget.

Frågor och svar

Hur ofta kan man byta mellan olika mobiloperatörer och abonnemang?
Det beror på om du idag har uppsägnings- eller bindningstid hos din nuvarande operatör. Detta gäller oavsett om du är student eller inte. Har du köpt mobil med abonnemang har du oftast bundit upp dig på 24 månader och efter den tiden är det fritt fram att byta. Generellt sett har operatörer ingen eller en månads uppsägningstid. Lågprisoperatörer som Hallon, Vimla och Fello har ingen uppsägningstid, så du kan byta från den ena månaden till den andra.

Vilket är det absolut billigaste mobilabonnemanget för student eller ungdom?

I skrivande stund är det Hallon student 6 GB som har det lägsta priset, 99 kr/mån. Tätt därpå finns Vimla med 6 GB för 100 kr/mån. Båda operatörerna har halva priset de första månaderna, 20-25 extra GB vid köp och bra surfpotter.