maj 24, 2018 admin

Familjeabonnemang, studentabonnemang och vanliga mobilabonnemang. Det blir lite väl mycket att hålla reda på. Är du studerande är det billigare för dig att ha ett sådant abonnemang än ett vanligt. Men hur är det med familje-varianten? Hur fungerar det och när är det fördelaktigt att teckna ett sånt?

Vad är familjeabonnemang?

Det är kort och gott ett en tjänst för hela familjen där alla delar på en och samma surfpott. Du tecknar ett (stort) mobilabonnemang med mycket surf, och sedan kopplar man bara på användare till det för en peng. Alla användare använder surfen från huvudabonnemanget, så därför är det bra om det finns en del att ta av. Man kan enkelt säga att ju fler ni är i samma abonnemang desto mer värt blir det med den här lösningen. Detta eftersom varje extra medlem kostar 149 kr/mån och därmed sänker snittkostnaden för familjen.

Det behöver inte vara en “vanlig” familj. Du kan dela med dina vänner, kollegor eller dig själv.

Idag är det Telia och Telenor som har den här tjänsten. Hos Telia kan du ha upp till fem personer medan Telenor fungerar för den stora familjen; upp till åtta personer. I jämförelsen av pris använder vi oss av Telenor eftersom de är billigare än Telia.

Prisjämförelse – student eller familj

Låt oss säga att ni är fyra vänner som vill ha åtminstone 10 GB surf.

Telenor 40 GB 499 kr/mån + 149 x 3 – 846kr eller 212kr per person

Hallon Student 10 GB 149 kr/mån (49kr i 3 mån) – 596kr eller 149 kr per person Utan rabatt!

I det här scenariot är det glasklart – det är billigare för gänget att skaffa egna studentabonnemang hos Hallon. Men låt säga att ni vill ha mer surf. Minst 20 GB:

Telenor Obegränsad 749 kr + 149 x 3 – 1195 kr eller 299 kr per person

Hallon Student 25 GB 199 kr/mån – 796 kr eller 199 kr per person Utan rabatt!

Här blir det lite mer klurigt eftersom att i Telenor Obegränsad får alla användare fri surf. Det blir lite svårare att avgöra vad som är mer värt för dig att ha 25 GB per månad eller betala 100 kr mer och få fri surf. Det kan vara lockande att betala den där extra hundralappen, men frågan är om du kommer använda mer än 25 GB. Gör du det så är Telenor vinnaren i det läget.

Jämförelse erbjudanden och rabatter

Erbjudanden och rabatter är ju lite som fredagsmys – alla tycker om det. Därför måste vi självklart ta reda på villkoren för både familj- och studentabonnemang.

Studentabonnemang oftast bra erbjudanden

Hos Hallon får alla studerande (och barn!) följande:

  • Studentabonnemang för 49 kr per månad under de första 2-3 månaderna. Det gör kalaset lite billigare.
  • Utöver det får de också 25 GB i surfpotten som de kan använda när de vill
  • Skulle du inte förbruka all surf en månad sparas även det i surfpotten.
  • Inga uppsägnings- eller bindningstider

Telenor familj

Som student får du inget extra bra erbjudande på ett familjeabonnemang som inte “vanliga” vuxna får. Med det sagt får du:

  • Ringa fritt till “familjen” överallt i världen
  • Samla allt på en faktura
  • Fördela surfen som ni vill
  • Möjligtvis billigare, beroende på situation

Så, vad är bäst?

Vår slutsats är att det beror er situation. Har du inte 3-4 personer i din närhet som också vill byta mobilabonnemang blir det dyrt med familjeabonnemanget. Det är enklare, mer flexibelt och oftast mycket billigare med studentabonnemang. Då kan också alla byta hur och när de vill, istället för att bli inlåsta hos en operatör.